RST gaat DMR

DMR rollout in RST!

Beste leden en sympathisanten, de opstart van ons DMR avontuur is een feit.
Na een korte nacht en een bezoek aan ON4PN Patrick zijn we met een aantal amateurs huiswaarts gekeerd met een DMR repeater in ons bezit.

De vergunning aanvraag voor dit onbemand station is in behandeling en de prijsoffertes voor gebruikerstoestellen worden gemaakt.

Eerdaags starten we met de opstelling van de repeater op Saffraanberg, waarna de testen kunnen beginnen.

Wat is DMR en wat brengt het ons?

Door de jaren heen kennen we als radio-amateurs de gestaagde groei van de digitale communicatie mogelijkheden.
Waar de eerste repeaters "hand-made"  en met een lokale dekking beperkt waren in hun mogelijkheden, hebben de evoluties zoals "echo-link" en "D-star" getoond dat het koppelen van relais via het WWW heel wat mogelijkheden bied.
De nieuwste telg onder deze horizonten is DMR of Digital Mobile Radio. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de commerciële wereld, kon de interesse van de amateurs niet uitblijven.
Spoedig werden er netwerken opgestart en repeaters aan elkaar geknoopt via het internet.
Hierdoor is het mogelijk om dmv een Talk Group verschillende repeaters tegelijk te openen en zo een algemene oproep, zelfs over de landsgrenzen heen, beperkte oproep of een individuele oproep te maken en dit nagenoeg transparant voor de gebruiker.
Door de koppeling aan APRS.FI kan je zelfs de locatie zien van de oproeper.
De digitalisering van de spraak maakt "ruis" onbestaand en zorgt voor het dempen van allerhande achtergrond geluiden.
Geen repeater in de buurt, geen nood, je kan ook lokaal werken.
Wil je toch nog even "analoog" proberen, dan bieden de toestellen ook die mogelijkheid, waardoor een DMR toestel feitelijk twee toestellen in één zijn.
De nodige robuustheid, gebruikelijk in de professionele wereld, zorgt ervoor dat water, vuur en vallen niet direct invloed hebben op het toestel en maken het ideaal als communicatie middel in vijandige omgevingen zoals buiten, tijdens werken en bij nacht en ontij.

Als radio-amateur kan je uitdaging zoeken in het configureren van het toestel en voor de "digitale knobbels" het programmeren van allerhande toepassingen in "open source", samen met de huidige ontwikkelaars.
Ik het kader van de noodcommunicatie en de koppeling aan het bestaande "Wireless Belgium" netwerk is het opzetten en uittesten van mobiele repeaters een uitdaging op zich.

Kortom, zonder de mogelijkheid van "zelfbouw" zijn er nog genoeg uitdagingen voor ons om onze tanden op stuk te bijten.
Hopelijk zijn jullie even enthousiast als wij en kunnen we dit project tot een groot hoogtepunt brengen.
Hou de frequentie 439.0625 Mhz met als roepnaam ON0BAF in het oog.
Bekijk ook deze link voor meer info:

ON0BAF info
Tot werkens 73,
Groetjes Walter,  ON4AWM