Radioamateurisme

Radioamateurisme is een veelzijdige hobby. Er zijn radioamateurs die hun eigen radiotoestel maken, andere  communiceren graag met collega's over gans de wereld, sommige behalen graag awards of diploma's.

Een award, diploma of ook wel certificaat genoemd behaald men door contact te leggen met een aantal radioamateurs van eenzelfde vereniging, streek, land of aantal landen.

Elk award heeft zijn eigen regelementering en om het te behalen is het soms nodig om de QSL's (gemaakte contacten bevestigd met een QSL kaart) van de gewerkte stations aan een paar mede-radioamateurs te laten controleren om zo de aanvraag van het award  mee te laten ondertekenen. Meestal is een uittreksel van het logboek  voldoende als bewijs om in aanmerking te komen voor het award.

Door het uitgeven van een award wordt in sommige gevallen het aangemoedigd om bepaalde clubs of stations uit een bepaalde streek te werken. Awards gaan dikwijls over belangrijke gebeurtenissen in onze geschiedenis zoals bv. het 100 jarige bestaan van... of één of andere activiteit. 

De awards zijn meestal een A4 blad met daarop een mooie afbeelding, de call enz. Ze zijn doorgaans maar tijdelijk te behalen maar er zijn ook awards die jaren geldig zijn. 

Als voorbeeld kan je op deze pagina de behaalde awards van sommige RST leden bekijken.