ARISS 2012

Ruimte voor een buitenaards gesprek met het Go! Atheneum te Borgloon

Vrijdag 13 januari 2012 heeft het GO! Atheneum te Borgloon contact gemaakt met het ISS.

Leerlingen hebben vragen kunnen stellen aan astronaut André Kuipers via een telebridge-radioverbinding.

Van het gebeuren werd door ON4RST live verslag uitgebracht op hamtv.be alsook op meerdere ATV repeaters.

Het schoolcontact werd door het ARISS team succesvol gemaakt met een telebridge verbinding naar het Amerikaanse grondstation van N3IYI.

ON4RST heeft ervoor gezorgd dat dit contact live te volgen was op on4rst.hamtv.be, een video streaming platform van WirelessAntwerpen.  Met meer dan 100 online viewers kunnen we dit zeker en vast als een success beschouwen.

ON0AN kon deze stream beschikbaar maken voor de ATV kijkers alwaar het contact fullscreen te volgen was.

Meerdere SysOps van verschillende ATV repeaters in Belgie werden gecontacteerd en in een mum van tijd was het contact te volgen op maar liefst 5 ATV repeaters:

ON0AN, ON0ATV, ON0HTB, ON0TVO en ON0BL.

Ook in de USA werd dit contact door radioamateurs gevolgd: www.issfanclub.com

Contact (youtube versie)

Artikel Atheneum:

Leerlingen van GO! atheneum Borgloon stellen op 13 januari om stipt 13u36 vragen aan André Kuipers, de Nederlandse astronaut die sinds 21 december 2011 in het internationaal ruimtestation ISS verblijft.
Da’s nog eens ver durven gaan voor een project!

Het plan om radiocontact met het ISS op te nemen, ontstond ongeveer een jaar geleden bij de leraren van het vak aardrijkskunde van Atheneum Borgloon.
Zij stelden zich met hun project kandidaat bij ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) en vernamen vrij snel dat hun project geselecteerd werd.

Het ARISS-project past perfect binnen de visie van de school om leerlingen via projecten de gelegenheid te bieden om dieper in te gaan op de leerstof en meteen ook te ervaren hoe alle theoretische kennis nu precies in de werkelijkheid toegepast wordt.
Bovendien werd ervoor gezorgd dat binnen dit project alle talenten aangesproken werden: niet enkel de leerstof speelde een belangrijke rol, maar leerlingen konden ook hun creativiteit aanwenden om een nieuw ruimtepak te ontwerpen of hun verkoopsvaardigheden aanscherpen tijdens de verschillende inzamelacties.

In het kader van een educatief project rond het radiocontact werkte het geoteam van het Atheneum Borgloon het tweedaags project ‘Space Here We Come’ uit.
De eerste  projectdag werden de leerlingen ondergedompeld in workshops waarbij ze zowel op creatief als wetenschappelijk vlak samenwerkten.
Resultaten van deze eerste dag waren o.a. twee gerestylede astronautenpakken en het ruimtelaboratorium Columbus.
Tijdens de tweede projectdag brachten de leerlingen een bezoek aan het Eurospace Center te Transinne, waar ze onder andere in de gewichtloosheidsmuur konden ervaren hoe gewichtloosheid aanvoelt.

Filmpjes, foto’s, draaiboek, astronautenpakken en een maquette van het ruimtelaboratorium Columbus kunnen na het radiocontact bewonderd worden.
De leerlingen zorgen ook voor een dansspektakel met moonwalkpassen die ze hebben aangeleerd tijdens één van de workshops.

Dit unieke radiocontact is de bekroning van een jaar lang hard werken van leerlingen en het geoteam.

Meer informatie via
Greet Utens en Sofie Volders
het geoteam van Atheneum Borgloon
T 012/67 14 35
info@atheneumborgloon.be
directeur GO! atheneum Borgloon
sigi.roosen@atheneumborgloon.be
Scholengroep 1
bron: http://www.g-o.be/Net_eMagazineHome/Pages/eMagazineArtikel.aspx?Id=3551