Wireless

Project Wireless-jeugd Sint-truiden - Wifi4you(th)

Aanzet tot het project:

Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Sint-Truiden.


Op de gemeenteraad van 28/8/2012 werd het wireless project voor de jeugd van St-Truiden goedgekeurd. Hieronder meer: 

Uitbouw draadloos internetwerk voor de jeugdwerklokalen: goedkeuring bestek en wijze van gunning.

Schepen Sneijers deelt mede dat op 16 augustus 2010 de gemeenteraad het jeugdbeleidsplan 2011-2013 goedkeurde waarbij o.a. volgende doelstellingen in verband met de communicatie en het jeugdwerk werden geformuleerd: - de bestaande communicatiemiddelen (internet, e-mail, Facebook, Uitdatabank, online jeugd-werkgids enz.) efficiënter gebruiken; - de communicatie tussen jeugddienst en jeugdwerk optimaliseren; - het jeugdwerk ondersteuning bieden op interactieve wijze. Het is dan ook noodzakelijk een draadloos internetwerk uit te bouwen in de jeugdwerklokalen van Sint-Truiden om tegemoet te komen aan de behoeften van het lokaal jeugdwerk. Voorgesteld wordt om dit project te realiseren via radio-elektronica (antennes en zendmasten) en niet te werken met de commerciële internetproviders. Dit nieuwe systeem is uiteraard conform de geldende wetgeving en heeft als grote voordeel de lage kostprijs omdat er geen abonnements- en aansluitingskosten aan verbonden zijn. Bovendien bestaat de mogelijkheid om in een latere fase dit netwerk verder uit te bouwen. Omwille van de specificiteit van dit systeem kan deze opdracht momenteel slechts door één leverancier uitgevoerd worden en daarom wordt als wijze van gunning de onderhandelings-procedure zonder bekendmaking voorgesteld. Na beraadslaging, met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 5 onthoudingen: 'Draadloos internet voor Jeugdverengingen', opgesteld door de dienst informatica. 

Het project:

De uitbouw zal gebeuren door de samenwerking van het Wireless Antwerpen Team met als firma Bitnet BVBA en de lokale radio-amateurs van de club RST.

De officiële SSID van de wireless jeugd in Sint-Truiden is op 6 december tijdens de voorstelling op de persconferentie bekendgemaakt.
Deze zal overal op de nodes komen en geeft een verhoogde toegang tot het netwerk (dubbele SSID op wifi). 

De SSID is wifi4you(th)  

De toegang is op twee verschillende snelheden waarvan die met de hoge snelheid paswoord beveiligd is.
Door dezelfde SSID te gebruiken wordt "roaming" mogelijk. Hierdoor kunnen alle jeugd gebruikers op alle locaties toegang hebben en is het zelfs mogelijk dat binnen één locatie met meerdere wifi punten, een verbinding online blijft als je je beweegt van het ene naar het andere access punt.
Verder is er een intentieverklaring van de politiek om dit netwerk nog groter te maken met de uitrol op de markt en in de sportclubs.

Project Wireless Jeugd Sint-Truiden - wifi4you(th)
- Draadloos internet voor jeugdlokalen - Persconferentie

De Truiense jeugdlokalen staan vanaf nu draadloos in verbinding met het internet. Via Radio-amateurs kunnen 19 jeugdverenigingen op 8 locaties verspreid in Sint-Truiden gratis surfen. De jeugddienst heeft een draadloos internetnetwerk uitgebouwd voor de jeugdwerklokalen van Sint-Truiden, een uniek project in Vlaanderen, om tegemoet te komen aan de behoeften van het lokaal jeugdwerk. De jeugdraad en de jeugdbewegingen gaven immers aan dat dit de prioriteit voor het jeugdwerk is.

'Door middel van dit internetnetwerk kunnen we het lokaal gevoerd jeugdbeleid doelgerichter promoten en de betrokkenheid van het jeugdwerk in het gevoerde beleid vergroten. En krijgen jongeren de kans om ook in hun jeugdlokaal op een eenvoudige en goedkope manier dingen op te zoeken of contacten te leggen via social media', verduidelijkt schepen van jeugd Hilde Vautmans. 'Bij het begin van de legislatuur had ik beloofd dat dit project er voor het einde van het jaar zou zijn en ik ben blij dat we dit op de valreep hebben kunnen realiseren.'

Geschreven door Raf Vanmechelen op maandag 16 december 2013 in rubriek Nieuws van www.truineer.be

Fotograaf: Stad Sint-Truiden

Gepubliceerd op on4rst.be met toestemming van Raf Vanmechelen van www.truineer.be

Voor de realisatie van dit internetnetwerk wordt er niet gewerkt met commerciële internetproviders maar via Radio-amateurs (antennes en zendmasten).

Er wordt hiervoor samengewerkt met Radio-amateurs Club RST en Wireless Antwerpen. Schepen van digitalisering Carl Nijssens: 'Het grote voordeel van dit systeem is de lage kostprijs.

Er zijn geen abonnements- en aansluitingskosten aan verbonden. De toepassing wordt beveiligd en kan enkel gebruikt worden binnen de jeugdinfrastructuur, aan de hand van beveiligings- en gebruikerscodes.

Het jeugdwerk heeft de naam van het netwerk zelf gekozen: WIFI 4 YOU(TH) met paswoord 3800. In een latere fase kan dit netwerk eventueel verder worden uitgebouwd en toegepast worden voor het volledige verenigingsleven van Sint-Truiden.

We zijn aan het werken aan draadloos internet op de Grote Markt in 2014.'

Storingen melden

BELANGRIJK:

Met de volgende "Status pagina" link kan je nagaan of jullie wifi4youth steunpunt getroffen is door netwerkfouten. 

Datapunten

Volgende data en plaatsen zijn voorzien:


Abdij

za 24/8

on4awm -> is uitgevoerd

Scouts/Chiro Nieuw-Sint-Truiden

zo 25/8

on4awm -> is uitgevoerd

Saffraanberg

za 31/8 13u00

on4awm, on4abs, on4wim

Brandweer (toestemming vragen)

zo 1/9 13u00

on4awm

Scouts St Kristina Hasselsestw

di 3/9 18u00

on4awm

Upgrade Steunpunt brandweer

di 3/9 22u00

 

Chiro Wilduraantjes

wo 4/9 18u00

on4jos

Kerk groot Gelmen

vr 6/9 13u00

 

Chiro Engroli Gelmen

vr 6/9 18u00

dag on4wim, avond on2swt

St -Maarten Stad /djada plaatsbeschrijving

za 7/9 10u00

on3kls

Reparatie Steunpunt brandweer

za 7/9 12u00

 

St -Maarten Stad /djada installatie

za 7/9 13u00

 

St -Maarten Stad /djada

za 7/9 18u00

 

Brustem kerk

zo 8/9 13u00

on4awm

Scouts St-Trudo

di 10/9 18u00

on4awm, on4jos

Chiro St Kristina Brustem

wo 11/9 18u00

on4awm

Scouts St Martinus Velm

vr 13/9 10u00

on4abs, on3kls (ladderwagen)

De Tochtgenoot

di 17/9 18u00

on4cmo, on4ill

De Resoor

wo 18/9 18u00

on4awm, on4ill

KLJ Zepperen

di 24/9 18u00

nog goedkeuring krijgen

Jeugddienst

?
Sitesurvey jeugdwerking

Nuttige linken

1: Hostmonitor

http://antwerp.wirelessantwerpen.be/netwerkstatus.htm

Deze link laat je toe om de status van alle nodes en stations te zien. Het is via deze site dat de mensen van WA automatisch verwittigd worden als er een node uit valt. Voor ons vooral interresant om vanop afstand te kijken of alles nog "alive" is.

2: NodeDB

http://nodedb.wirelessantwerpen.be/?page=gmap

Deze site geeft een kaart en toestand weer van de geplande en geplaatste nodes. Indien een node operationeel wordt verandert het icoon en kan je zien met welke andere nodes er linken zijn opgebouwd. Door de mensen van WA wordt nodeDB gebruikt om mogelijke linken te plannen en haalbaarheid ervan te simuleren. Er zit namelijk ook een stuk software achter om linkprofielen te maken, maar dit is enkel toegankelijk voor de beheerders.

3: Wifi-shop

http://www.wifi-shop.be/catalog

Op deze site kan je de online shop terug vinden van het WA team. Voor de DIY in wifi een must. 

4: Netwerkstatus

http://antwerp.wirelessantwerpen.be/netwerkstatus-bad.htm

Meldingen

Zaterdag 24/8/2013
De start van de monatges is gegeven. Als eerste wordt de abdijtoren aangepakt. Met een 6 tal mensen wordt de installatie geklaard.
Het is al duister wanneer de ploeg zich verplaatst voor de aanvang van de tweede installatie
Zondag 25/8/2013
De eerste jeugd locatie is geklaard. De Chiro St-Rita en de Scouts St-Augustinus zijn "online". De aanvang van de binnenwerken en configuratie was op zaterdag. Tot 3h00 s'morgens. Vandaag zijn we om 15h00 terug gestart en hebben we het geheel afgerond rond 20h00 met een "etentje".
Woendag 28/8/2013
Op de vergadering bij het stadsbestuur en alle jeugdverenigingen worden concrete data afgesproken voor de installaties. Het krappe tijdsbestek houd in dat planning en organisatie belangrijk worden. Met 5 installaties per week, zit het schema goed vol.
Zaterdag 31/8/2013
Afspraak om 13h00 in Saffraanberg. De dag bestaat uit twee grote delen: het verzamelen en klaarmaken van het materiaal en de upgrade van Saffraanberg zelf. Door de upgrade hebben de mensen van het wachtlokaal nu een volwaardig internet. Met een welgemeend woord van dank en een hartelijke handdruk nemen we om 23h00 afscheid van het wachtpersoneel.
Woensdag 3/9/2013 
Sint-Christina op Terbiest is aan de beurt. Via wat graafwerk wordt de kabel aan een hogere mast gekoppeld dan voorzien. De installatie heeft veel "beziens" van de lokale hondenclub en voetbalploeg. Hulp is er van Marc ON4ABS, Wim ON4WIM, Walter ON4AWM, Guido ON4CMO, Koen ON3KLS en een paar passanten vanuit RST.
Na de installatie van Sint-Kristina wordt de brandweer ge-upgrade om de verbindingen naar 4 sites mogelijk te maken. Zo hebben we alle steunpunten gehad om in de vroege uurtjes te eindigen.
>Bekijk de fotoreportage.
Donderdag 4/9/2013
Wilduraantjes staan op het programma. Jos ON4JOS en Marc ON4ABS zijn er vanaf het eerste uur bij. Met een hoge topbuis en een nano-bridge halen we een sterk signaal vanaf de abdijtoren. Vandaag is de brandweer zijnde ON3KLS Koen ook weer van de partij met een ladderwagen om de werken op hoogte veilig te kunnen uitvoeren. Als vervanger van Jos komt Walter ON4AWM in de late uurtjes de ploeg vervatten.
Vrijdag 6/9/2013 Klein Gelmen Engroli en 't Kliekske en de kerktoren.
De montage begint met de installatie in de kerktoren in de namiddag. Met de hulp van Marc ON4ABS en Wim ON4WIM worden de nodige knooppunten "discreet" opgesteld. De avondploeg wordt ondersteun door ON2SWT Guido.
Op de valreep wordt nog besloten om in Saffraanberg een extra antenne te plaatsen richting Gelmen, echter de weergoden zijn ons niet goed gezind en zorgen voor een stelletje "verzopen katers".
Zaterdag 7/9/2013 St Maarten Jongens- Meisjes en Djada.
Uit testen bleek dat de spanningsval op de installatie bij de Brandweer te hoog was om goed te zijn. Een extra kabel en verbeterde voeding worden voorzien alvorens aan de installatie in het stad te beginnen.
Met de abdijtoren dichtbij wordt gekozen voor een installatie zonder hoogtewerker. De goed toegankelijke zolder laat ons toe om alle uithoeken vlot te bereiken. Zowel Koen ON2KLS, Stijn ON4ILL als Walter ON4AWM steken een handje toe, tot het moment van de BBQ RST is aangebroken. De afwerking wordt verder gezet door Koen, Bram, Geoffry, Stefan en Hans.
Zondag 8/9/2013 Kerktoren Brustem
Tussen twee doopplechtigheden door en met wat kunst en vliegwerk hebben we tegen 20h00 de installatie in de kerktoren afgesloten. We hadden geluk dat de schakelaar voor het klokkensysteem boven stond, want met het terug aanzetten ervan hebben we de nodige decibels gevoeld!
Door het verven van de antennes en met het geluk dat de roosters van kunststof zijn valt de installatie niet op tussen de bestaande luidsprekers en uilennesten.
We sluiten de dag af met een extra site-survey bij de St-Trudo scouts om de montagedetails te bekijken
Dinsdag 10/9/2013 Scouts St-Trudo
"Scouts aan het park" zoals de locatie genoemd wordt, is nu ook voorzien van Wireless Belgium. Met de hulp van Roger ON4AHQ, Jos ON4JOS en Walter ON4AWM wordt de binnenbekabeling gelegd. Buiten nemen Hans en Bram het geheel voor hun rekening onder het toeziende oog van Maxime.
>Bekijk de fotoreportage.
Woensdag 11/9/2013 St-Christina Brustem
De installatie verloopt zeer vlot, zelfs voor het donker is alles geklaard, binnen en buiten. Groot was onze verwondering als bleek dat de jeugd reeds internet had! Blijkbaar was de Groove op de kerktoren sterk genoeg voor de laptop op zolder.
>Bekijk de fotoreportage.
Vrijdag 13/9/2013 St-Martinus Velm
Zou de 13de er voor wat tussen zitten? De installatie is niet door gegaan. Alle pogingen van Koen ON2KLS om de abdijtoren te zien liepen op een sisser uit. Verschillende locaties in de buurt werden bezocht en de resultaten waren allen veel belovend maar vragen heel wat coördineer werk. We zullen eens diep moeten nadenken hoe we dit varkentje gaan wassen.
Om de dag af te ronden bezoeken we eveneens de andere kritische locatie, KAJ Zepperen. Ook hier heeft de kwelduivel van de 13de toegeslaan en zullen we naar een extra steunpunt op zoek moeten.
In het vervolg geen planningen meer maken voor de 13de AUB!
>Bekijk de fotoreportage.
Dinsdag 17/9/2013 de Tochtgenoot
Alsof het clubavond was, een hele bende van RST was aanwezig. De montage verliep nogal "spannend", vooral in de kruipkelder waar Bram en Stijn hun best deden om de kabels te routen met als resultaat een zo goed als "onzichbare" installatie.
Woensdag 18/9/2013 De Resoor
Wat uit de sitesurvey een "onzichtbare site" site bleek te zijn vanuit de abdijtoren bleek met de hulp van "moeder natuur" dmv reflectie wonderwel te werken zonder extra hoge mast op de gevel. De hoogtewerker werd afgebeld en de installatie werd in een mum van tijd geklaard.
Dinsdag 24/9/2013 KLJ Zepperen
Na een "upgrade" op Saffraanberg blijkt deze site wel te verbinden. Met Koen ON2KLS en Bram ON3PZ op "hoogte", Hans ON3PTZ op de grond en Stefan ON4SH op zolder, wordt ook hier de installatie in een sneltempo afgewerkt. De routine voor de RST medewerkers begint erin te zitten en dat wordt gesmaakt door de WA mensen.

Welke mogelijkheden kan een wireless netwerk bieden?

"Kijk wie we daar hebben..."

Skype, Fring en andere Voip tools zijn ons bekend, zo kan je in contact blijven met leden die zich zelfs aan de andere kant van de wereld bevinden.

Ook vanaf een kampplaats zit de kans er in dat je één of andere Wireless Belgie node kan bereiken. Zie maar eens op de website http://nodedb.wirelessantwerpen.be/?page=gmap waar overal reeds punten aanwezig zijn. 


"Site hier, Site daar, Site overal..."

In tegenstelling tot het standaard internet, zoals we dit van thuis kennen, is het opzetten van een eigen server wel mogelijk op dit netwerk. Deze is dan toegankelijk voor alle andere gebruikers van Wireless Belgie, maar niet daarbuiten. Het wordt hierdoor perfect mogelijk om jouw vereniging in de kijker te zetten met een eigen webstek. Hierop kan je alles kwijt, zoals kampfoto's en video's, muziek van eigen bodem, blog, agenda enz. Wat je nodig hebt is een eigen PC, wat gratis software en een beetje IT knobbel.


"Mijn PC, jou PC...."

Al ooit problemen gehad met je PC en toevallig de support lijn gebeld? Het is handig wanneer die dan vanop afstand jou toetsenbord en scherm over neemt en je samen naar een oplossing zoekt. Programma's zoals VNC, Teamviewer en Windows meeting Space laten toe om scherm en toetsenbord te delen, bestanden te kopiëren, maar ook om samen een whiteboard te gebruiken of programma's te bedienen. Zo kan iemand vanop afstand jou pc bedienen. Een DJ vanop afstand, mooi niet? Hij maakt de keuze uit jou muziekdatabase en jij luistert.


"Alarm! Alarm!..."

Meer en meer toestellen zijn aansluitbaar op het internet. Met Flukso https://flukso.net/about kan je van op afstand energiemeting doen. Leuk als je wil kijken of er geen sluipverbruik blijft na het verlaten van de lokalen of om je wat bewuster te laten omgaan met energie. Het koppelen van deur en raamcontacten, video camera's die beweging detecteren of bewegingsmelders via internet behoren eveneens tot de mogelijkheden. 

Domotica is het toverwoord, zoals bij LUXOM http://www.luxom.be


"Gaming, allen tesaam...".

Lanparty's zijn het mekka van de gamers. Met het WA jeugd netwerk beschik je over een LAN, maar dan eentje over gans Belgie!. Hou een party in eigen lokaal of speel tegen andere verenigingen! Door de hoge symmetrische bandbreedte van het wifi netwerk wordt dit mogelijk!


"Dju, voordracht of opleiding gemist...."

Geen nood, één iemand neemt een camera mee en filmt het gebeuren. Je plaatst het op je je lokale webstek of vraagt aan de jeugddienst om centraal wat ruimte te voorzien en iedere vereniging kan deze voordracht een oneindig aantal maal herhalen. Kennisdeling noemen we dit. Zo gaan de inspanningen van de jeugddienst naar informatie over brandbeveiliging, verzekeringen, richtlijnen maar ook de opleidingen van de verenigingen zelf niet verloren en creëer je een "leeromgeving" die voor generaties leiders en leidsters beschikbaar blijft! Kostprijs - nihil! Inspanning - minimaal!


"Wat als de stoom uitvalt?..."

Als jeugdbeweging ben je vertrouwd met "minimale voorzieningen" op kampplaatsen. In onze maatschappij is "elektriciteit" een onmisbaar iets. Het Wireless Belgie netwerk is opgezet om zelfs met een stroompanne tijdelijk verder te kunnen. 

Communicatie in zulke gevallen kan "levensnoodzakelijk" zijn, denk maar aan de hulpdiensten. 

Zou het niet mooi zijn als juist onze jeugd zich als "reddende engel" zou aanbieden in zulke gevallen?  Met de alom tegenwoordige kennis van IT zijn jullie de uitgesproken kandidaten voor het in noodgeval opzetten van een communicatie netwerk. Kijk maar eens naar wat onze Australische vrienden gemaakt hebben http://www.servalproject.org


"Gene schrik van techniek...."

We zijn als maatschappij doordrongen van technische snufjes. Toch blijft dit voor velen een "ver van mijn bed" show. Met een beetje hulp en wat inventiviteit kan je al heel wat. Radioamateurs zijn per definitie "technisch gepassioneerd" en dragen graag hun kennis over. Zou het niet leuk zijn om zelf een sturing in mekaar te knutselen? De Raspberry Pi http://www.raspberrypi.org of de Arduino http://www.arduino.cc/ zijn zulke hebbedingetjes waarmee je heel wat knutselplezier kan beleven. 

Het maken van een scorebord, spelletjes over internet enz behoren tot de mogelijkheden. Geen opleiding in techniek of elektriciteit, kijk dan eens op de volgende site van de VDAB: https://sites.google.com/a/vdab.be/elektriciteit-bevoegdheid

met Walter ON4AWM in een iet wat jongere versie...

Als radioamateurs hebben we onze uitvalbasis in Saffraanberg, de technische school van het leger. Iedere woensdag avond vanaf 20h00 is het "knutselavond", de "place to be" voor alle techniek liefhebbers. Heb je vragen, wil je wat samen bouwen maar mis je ervaring of heb je nood aan wat meetapparaten, kom dan gerust eens langs. Geef een seintje en wij wachten je op aan de ingang.