De basis vergunning
Basis vergunning
De basisvergunning geeft je de mogelijkheid om op een eenvoudige en relatief gemakkelijke manier een radioamateurzendvergunning te behalen. Het examen bestaat uit 2 delen: een praktische proef die afgelegd kan worden na afloop van een opleiding gegeven in een UBA-sectie (lokale afdeling) en een theoretisch examen afgenomen door het BIPT. De opleidingen in de UBA-secties bereiden u zowel voor op de praktische proef als op het BIPT examen. Met een slaagpercentage van ruim 90% hebben onze opleidingen hun degelijkheid bewezen.
Houders van een basisvergunning hebben met een beperkt zendvermogen toegang tot de radioamateurbanden tussen 3,5 MHz (80 m) en 440 MHz (70 cm).
De ruimtereis van Frank De Winne in november 2002 heeft bij heel veel mensen wat losgemaakt: dromen, ideeën, voornemens.
De interessevoor wetenschap en techniek groeide zienderogen.
Dit mochten ook de radioamateurs van Sint-Truiden - UBA/RST (www.on4rst.be) (de radiovereniging waar Frank trouwens ook lid van is) ervaren op de tentoonstelling die werd gehouden in de stadshallen van Sint-Truiden tijdens de jaarwisseling.
Het radiocontact sprak tot de verbeelding en velen zagen zichzelf al bezig, druk in de weer met antennes en zendontvangers.
Echter, de zware examens die men diende af te leggen bij het BIPT voor het bemachtigen van een vergunning schrokken veel geĂŻnteresseerden af.
Het handboek voor de opleiding kan verkregen worden via de lokale UBA afdeling, die de cursus organiseert en kost 5 Euro.Â
Na afloop wordt een praktische proef afgenomen.
De nadruk ligt vooral op een praktijkgerichte cursus waarin alle aspecten van het radioamateurisme in een notendop de revue passeren.
Voor het volgen van deze cursus is geen enkele voorkennis van elektriciteit of elektronica vereist.
De vereniging van radioamateurs RST organiseert regelmatig een cursus Basis licentie "Radioamateur".
De planning van deze opleiding is te raadplegen op onze agenda.
Radioamateurs verdiepen zich niet alleen in het maken van radioverbindingen, maar ook in de technieken die dat mogelijk maakt.
Langs meerdere frequentiebanden kan men op verschillende manieren verbindingen maken met collega-amateurs over de hele wereld.
Dat kan via gesproken communicatie, digitaal, ATV, CW (morse, met behulp van een seintoestel) enz.
Om radioamateur te worden moet je bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) slagen voor een theoretisch examen.
Dan kan je een zendvergunning "Licentie" aanvragen.
De cursisten leggen na die korte opleiding een praktische proef af. Zo zijn ze goed voorbereid voor de theoretische proef bij het BIPT. Tijdens de cursus passeren alle praktische aspecten van radioamateurisme de revue.Â
Er is geen voorkennis van elektriciteit of elektronica nodig.
De (gratis) cursus duurt zeven woensdagavonden (20-22u).
Meer info vind je op de site: https://sites.google.com/view/uba-rst/inschrijving-onl-cursusÂ